Endometrioza je stanje, pri katerem pride do pojava maternični sluznici podobnega tkiva izven maternične votline (jajčniki, ligamentarni aparat maternice, peritonej, sečni mehur, črevo, stene trebušne votline, celo pljuča ali perikard). Ker je to tkivo enako hormonsko odzivno kot sama maternična sluznica, so težave vezane na menstruacijski ciklus. Bolezen se običajno pojavi med 20. in 45. letom starosti. Simptomi so odvisni od lokacije in stopnje t.i. endometriotičnih žarišč, vendar pa sama klinična slika ni vedno sorazmerna s stopnjo endometrioze. To pomeni, da imajo lahko ženske z blago stopnjo endometrioze hude težave in obratno, ženske s precej razširjeno endometriozo imajo le blage težave ali sploh ne.

Klinična slika:

 • bolečine pred in med menstruacijo (dismenoreja), ki lahko postanejo tudi kronične
 • boleči spolni odnosi
 • močne menstruacije
 • pogosteje boleče ovulacije
 • neplodnost
 • bolečine med odvajanjem in/ali krvavitve iz mehurja ali črevesa
 • bolečine v križu

Diagnoza:

Sum na endometriozo postavi zdravnik že ob natančnem pogovoru s pacientko. Sledi ginekološki pregled in ultrazvočna preiskava, ki pa nista vedno diagnostična. Ultrazvok pokaže endometriotične ciste jajčnika, medtem ko drobna žarišča, ki jih lahko najdemo po celi trebušni votlini, najdemo le operativno (z laparoskopijo).

Zdravljenje:

Zdravljenje je lahko farmakološko, operativno ali kombinacija obojega, odvisno od težav in razširjenosti bolezni. Za kirurško zdravljenje se odločamo v primeru večjih endometriotičnih cist jajčnika, neplodnosti ali drugih kliničnih težav. Operacija je običajno laparoskopska, pri čemer se odstrani ciste in endometriotična žarišča ter razreši morebitne zarastline. Ob razširjeni bolezni na mehur in črevo pa je včasih potreben obsežen operativni poseg, ki zahteva multidisciplinarno obravnavo.

Več člankov

 • Endometrioza

  Endometrioza je bolezen, pri kateri pride do pojava sluznici maternice podobnega tkiva izven maternične votline. Povzroča neplodnost in bolečine ob menstruaciji, spolnih odnosih, pogosto pa bolečine postanejo trajne (kronične).

 • Miomi

  Miomi so najpogostejša tvorba v steni maternice. Lahko povzročajo močne, dolge ali boleče menstruacije, občasno pa tudi vmesne krvavitve. Težave so lahko tudi kot tiščanje ali bolečine v trebuhu, pritisk na mehur ali črevo.

 • Tumor jajčnika

  Tumor jajčnika je tvorba v predelu jajčnika, ki je lahko cistična, solidna ali oboje. Cista je lahko napolnjena z bistro tekočino, sluzjo, krvjo ali gnojem. Tako cista kot soliden tumor sta lahko nenevarna (benigna) ali nevarna (maligna).